Je hebt een set prachtige kristallen wijnglazen aangeschaft – perfect voor een gezellige borrel of stijlvol diner met familie en vrienden bij jou thuis. Maar hoe zorg je ervoor dat deze glazen mooi en glanzend blijven, zonder dat je er te veel moeite voor hoeft te doen? Nou zo! Lees de tips hieronder van experts én de manier waarop we dit zelf doen.
Handwas blijft de beste keuze
Ja, officieel kunnen sommige kristallen wijnglazen in de vaatwasser, maar als je ze écht mooi wilt houden, was je ze beter met de hand. Dit is toch de veiligste methode.
- Gebruik lauw water en een mild afwasmiddel.
- Vermijd schuursponsjes of agressieve schoonmaakmiddelen. Deze kunnen namelijk het kristal beschadigen. Gebruik juist milde schoonmaakmiddelen, zoals Ecover wasmiddel zero, om te voorkomen dat het kristal wordt aangetast.
- Spoel de glazen goed af, zodat er geen zeepresten achterblijven. Zeepresten kunnen namelijk de smaak van je wijn beïnvloeden. En dat wil je natuurlijk niet voor jouw goed georganiseerde dinertje thuis. Wil je echt zeker zijn van een zuivere smaak? Spoel je glazen dan af zonder zeep.
Extra schoonmaaktips voor kristal:
- Kalkvlekken: Spoel de glazen na met een beetje verdunde azijn en droog goed af.
- Wolkerig kristal: Wrijf de glazen in met een pasta van water en baking soda, spoel af en polijst ze op.
- Vette vingers of vlekken van lippenstift: Wrijf een beetje citroensap op de rand en spoel goed af.
Gebruik nooit:
- Schuursponsjes, omdat deze hele kleine krasjes veroorzaken.
- Sterke ontvetters, omdat zij de glans van het kristal aantasten
- Afwasmiddel met citroen of geurstoffen, omdat deze altijd resten achterlaten die de smaak van de wijn kunnen beïnvloeden.
Vaatwasser? Alleen als het echt niet anders kan
Soms is handwas geen optie. Of nou ja, soms heb je ook gewoon geen zin in het afwassen met de hand. Bijvoorbeeld als je veel mensen hebt uitgenodigd voor een borrel. Wil je je kristallen wijnglazen toch in de vaatwasser zetten, let dan op het volgende:
- Kies een mild programma op lage temperatuur.
- Zet de glazen zo neer dat ze elkaar niet raken. Zo voorkom je krassen en breuken.
- Laat de vaatwasser na afloop op een kier staan, zodat vochtophoping geen kans krijgt.
Kristallen glazen zijn gevoeliger voor hitte en drukverschillen dan standaard glazen. En dat vermijd je dus door de wijnglazen met de hand af te wassen.
De beste manier om kristallen wijnglazen af te drogen
- Droog de wijnglazen direct na het wassen af. Laat ze dus niet eerst drogen op een doek. Dit voorkomt namelijk kalk- en waterstrepen en vermindert het risico op geurtjes. Vochtige glazen die langzaam drogen in een kast kunnen namelijk muf gaan ruiken. En omdat kristal poreuzer is dan gewoon glas, kunnen ze doffer worden als je waterdruppels laat opdrogen. Dus wassen = afdrogen!
- Gebruik een pluisvrije linnen- of microvezeldoek. Je voorkomt zo stofdeeltjes en vegen. Wij gebruiken deze poleerdoeken van Riedel.
- Houd de steel vast en polijst de kelk voorzichtig. Draai nooit aan de steel terwijl je je kelk polijst. Dit zorgt namelijk voor spanning in het glas, wat kan leiden tot breuken. En als je denkt: je overdrijft. Nou nee, menig glas is bij ons hierdoor gesprongen.
- Lastige hoekjes? Dep je poleerdoeken in het glas en draai de kelk rond. Zo bereik je ook de lastige hoekjes in een glas, bijvoorbeeld bij champagne glazen.
- Gebruik stoom, bijvoorbeeld door het glas boven een waterkoker te houden. Zo verwijder je makkelijker een waas of hardnekkige strepen en krijg je het beste resultaat!
Extra tips
- Koop direct 2 poleerdoeken. Eén om de steel vast te houden en één om de kelk voorzichtig te polijsten. Dit voorkomt dat vingerafdrukken achterblijven.
- Denk je na de eerste keer afwassen met de hand ‘dit schiet niet op’. Hou even vol, je moet even de juiste draai vinden.
Opbergen kristallen wijnglazen: staand of hangend?
Kristallen wijnglazen zijn gevoelig voor stof en geurtjes. Zo berg je ze het beste op:
- Staand op een vlakke ondergrond, maar niet ondersteboven. Zo voorkom je dat muffe geurtjes in je glas trekken.
- Hangend in een rek is een goede optie, zolang de glazen niet tegen elkaar stoten.
- In een afgesloten kast blijven ze het langst stofvrij.
Heb je glazen die je slechts af en toe gebruikt? Spoel ze even om voordat je ze gebruikt zodat ze weer lekker fris ruiken.
Het verschil tussen kristal en gewoon glas
Waarom moet je kristallen wijnglazen nu anders schoonmaken dan gewoon glas? Dit komt door een aantal verschillen tussen kristal en gewoon glas. Bijvoorbeeld omdat ze dunner en poreuzer zijn, waardoor ze gevoeliger zijn voor temperatuurschommelingen, krassen en zelfs geurtjes. Onze tips voor het schoonmaken van standaard wijnglazen lees je hier. Hieronder in de tabel zie je een overzicht van de verschillen:
Aspect | Kristallen wijnglazen | Standaard wijnglazen |
Beste schoonmaakmethode | Handwas met lauw water | Handwas of vaatwasser |
Droogmethode | Polijsten met twee pluisvrije doeken | Afdrogen met een normale doek of polijsten met 2 pluisvrije doeken |
Opbergen | Staand of hangend, niet ondersteboven | Staand of hangend, niet ondersteboven |
Gevoeligheid | Gevoelig voor breuk en krassen | Minder kwetsbaar |
Dit is hoe wij het doen!
Bij kleinere groepen en diners wassen wij onze wijnglazen met de hand af. Het liefst direct na de borrel als de gasten weg zijn, maar hé, ook wij hebben er dan lang niet altijd zin in. Als we het op kunnen brengen dan spoelen we ze wel even af, zodat de wijnresten de dag erop makkelijker te verwijderen zijn. Voor het schoonmaken gebruiken we Bierglazenreiniger van Calgonit of Sun of Ecover wasmiddel zero en twee poleerdoeken van Riedel. We houden de wijnglazen aan de steel vast en poetsen zo de kelk. Kun je er aan de binnenkant niet goed bij? Dan doen we de doek in het glas en draaien we de kelk met de andere doek rond. Hardnekkige vlek? Dan gebruiken we stoom.
Als wij een wijnproeverij organiseren voor grote groepen dan huren we het liefst wijnglazen bij een partner waar wij veel mee samenwerken. Zij zorgen voor glanzende glazen én wij kunnen ze weer vies retour doen. Maar voor kleinere groepen doen we het zoals hierboven beschreven. Misschien dat het in het begin wat onwennig voelt, maar oefening baart kunst. Zodra je de juiste draai hebt gevonden, is het prima om te doen. Én zo blijven de kristallen wijnglazen jarenlang stralend mooi!

