Tips om je wijnglazen schoon te maken zonder gedoe

Je hebt net een gezellige avond gehad met vriendinnen, de kaarsjes brandden, de wijn vloeide rijkelijk en je wijnglazen… tja, die staan nu met lippenstiftvlekken en wijnresten op je aanrecht. Maar hoe kun je je wijnglazen schoonmaken zonder die vervelende waas of strepen? Wij hebben dé tips voor jou! En nee, als je even de handigheid hebt, dan hoef je hier geen uren mee bezig te zijn. Een snelle handwas met Ecover wasmiddel zero en slim drogen met 2 poleerdoek van Riedel en je hebt glanzende wijnglazen zonder al te veel gedoe dus!

Wijnglazen schoonmaken - Woeste wijnglazen

1. Wijnglazen schoonmaken: handafwas of vaatwasser?

Laten we eerlijk zijn: als je wijnglazen vaatwasser-proof zijn, dan is dat mega handig. Maar als we ook eerlijk zijn, dan worden wijnglazen toch sneller dof in de vaatwasser. Dit komt omdat glazen niet altijd goed tegen temperatuurverschillen kunnen. Wil je jouw wijnglazen echt laten shinen? Dan is een handwas de beste optie!

Waarom geen vaatwasser?

  • De hoge temperatuur kan het glas brozer maken.
  • Scherpe waterstralen kunnen kleine scheurtjes veroorzaken in het glas.
  • Glazen kunnen tegen elkaar tikken en barsten.
  • Sommige vaatwastabletten laten een doffe waas achter.

Wil je toch de vaatwasser gebruiken? Zorg er dan voor dat de glazen niet tegen elkaar kunnen komen, gebruik een mild wasprogramma op lage temperatuur en zet de vaatwasser als deze klaar is op een kier zodat het vocht weg kan.

2. Wijnglazen schoonmaken begint met spoelen

Laat je wijnglazen nooit te lang staan met restjes wijn. Rode wijn kan namelijk vlekken achterlaten, en witte wijn zorgt soms voor een plakkerig laagje. Spoel je glazen direct om met warm water en je bent al een stap dichter bij blinkend schone glazen! Heb je dus na je feestje geen zin meer om de wijnglazen af te wassen? Spoel ze dan wél even af voordat je je kussen opzoekt!

3. Laat die handjes maar wapperen!

Yes, good on you! Je wast je wijnglazen dan tóch met je handen af. Gebruik hiervoor lauw water en een mild sopje. Vermijd agressieve afwasmiddelen! Die kunnen een dun laagje achterlaten waardoor je wijn anders smaakt. Wij gebruiken zelf Glazenreiniger van Calgonit of Sun (inderdaad ook voor bierglazen) of Ecover wasmiddel zero. Zorg ervoor dat je water niet te warm is, want dat kan je glas aantasten. 

Wat je beter niet kunt doen:

  • Een schuursponsje gebruiken.
  • Te hard boenen, vooral bij dunne glazen.
  • Een vaatdoek met pluisjes of keukenrol gebruiken.

Extra tips voor wijnglazen schoonmaken:

  • Last van een doffe waas? Een beetje azijn verdund met water doet wonderen! Spoel daarna wel goed na met schoon water, zodat je geen azijnsmaak proeft bij je volgende glas wijn.
  • Vette vingers of vlekken van lippenstift: Wrijf een beetje citroensap op de rand en spoel goed af.
  •  

5. Hoe berg je wijnglazen het beste op?

De beste manier om je wijnglazen op te bergen? Rechtop in een kast met een gladde ondergrond! Let op dat je ze niet ondersteboven neerzet, want dan kunnen muffe geurtjes in het glas trekken. Zet ze dus rechtop, het liefst in een afgesloten kast zodat er zo min mogelijk stof en geurtjes in kunnen komen. Gebruik je de glazen af en toe? Spoel ze dan wel even om voordat je ze gebruikt zodat ze weer lekker fris ruiken.

Heb je een rek speciaal voor wijnglazen? Perfect! Zo blijven ze niet alleen veilig, maar ook stijlvol georganiseerd. Geef je glazen wel genoeg ruimte, zodat ze niet tegen elkaar botsen en beschadigen.

6. Speciale glazen? Speciale aanpak!

Sommige wijnglazen hebben nét wat extra zorg nodig. Denk aan: 

  • Dunne kristallen glazen: altijd met de hand wassen en extra voorzichtig afdrogen. Meer weten over het verschil tussen kristallen wijnglazen en gewone wijnglazen? Lees dan deze blog. Benieuwd hoe je kristallen glazen mooi houdt? Lees dan hier verder.
  • Grote kelken: Zorg ervoor dat je deze glazen niet draait in de hand, maar echt met twee handen schoonmaakt. Zo voorkom je breuk.

Ready to shine?

Met deze tips kun jij je wijnglazen schoonmaken als een pro! Je laat ze niet alleen stralen, maar blijft je wijn ook op z’n best smaken. Dus, op naar de volgende borrelavond!